sobota, 19 stycznia 2013

Spaghetti Carbonara

Witam chciałabym przedstawić Wam przepis na spaghetti carbonara. Jest to przepis który najbardziej lubię ja moi znajomi i rodzina .Jest to danie kuchni Włoskiej. Która najbardziej przypada mi do gustu i nie tylko.

Spaghetti Carbonara 

Potrzebne składniki :
- 500 g boczku wędzonego
-ser np:parmezan
-3-4 żółtek
-makaron
-śmietanka 30%
- olej
-sól , pieprz
Potrzebny sprzęt :
- deska
-nóż
-garnek
-patelnia
-miseczka
- rózga
- mały garnek

Sposób przygotowania:
-w osolonej wodzie ugotowac makaron
- na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony boczek
-zetrzeć ser na tarce i wymieszać go z żółtkami i  małą ilością śmietanki
-do zrumienionego boczku dodać połowę  śmietanki i dusić
- następnie na patelnię wlać śmitankę z rozmieszanymi żółtkami i startym  serem
-podgrzewać wszystko ale tak aby nie doprowadzić do zagotowania , gdyż zagotowanie powoduje ścięcie  się żółtek (żółtko nie może być ścięte ) .














3 komentarze:

  1. Bardzo lubię :) a mój mąż uwielbia więc często robię spaghetti carbonara.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń